Iedereen verdient een thuis.

Als professional op het gebied van ambulante begeleiding voor jeugd met een licht verstandelijke beperking kunnen we uit eigen ervaring vertellen hoeveel verschil deze vorm van ondersteuning kan maken in het leven van jongeren.

Allereerst kan ambulante begeleiding de jongere helpen bij het vergroten van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Door individuele begeleiding en ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten, zoals het structureren van de dag, het plannen van activiteiten en het omgaan met geldzaken, kan de jongere leren om beter de regie over het eigen leven te voeren. Hierdoor kan de jongere meer zelfvertrouwen krijgen en zich beter voorbereiden op de toekomst. De begeleiding kan plaatsvinden op verschillende momenten en plekken, zoals thuis, op school of op het werk. Er wordt samengewerkt met andere professionals en instanties, zoals scholen, jeugdzorg en naasten.

Daarnaast kan ambulante begeleiding zich ook richten op het vergroten van sociale vaardigheden, het versterken van de communicatie of het ontwikkelen van praktische vaardigheden. Dit kan bijdragen aan een betere integratie in de maatschappij en het verminderen van gevoelens van isolatie en eenzaamheid. Ook kan het helpen bij het vinden en behouden van een passende baan of opleiding.

Belangrijk om te benadrukken is dat ambulante begeleiding gericht is op het versterken van de eigen kracht en regie van de jongere. De begeleider sluit aan bij de talenten en mogelijkheden van de jongere en zoekt samen met de jongere en het netwerk naar passende oplossingen voor eventuele knelpunten. Hierdoor wordt er een ondersteuning op maat geboden, waarbij de behoeften en wensen van de jongere centraal staan.